afrika | ghana

Vakantieland Ghana

Ghana, officieel de Republiek Ghana is een land aan de westkust van Afrika. Het grenst westelijk aan Ivoorkust, noordelijk aan Burkina Faso, oostelijk aan Togo en zuidelijk aan de Golf van Guinea.

Landschap
Het land bestaat voornamelijk uit laagvlakte, met een plateau in het midden-zuiden.

De hoogste berg is de Afadjato (880 m). In het oosten bevindt zich een enorm groot, langgerekt stuwmeer, het Voltameer. Het heeft de vorm van een inlandse delta. De voeding komt grotendeels van de rivieren de Witte Volta en de Oti, beide aftakkingen van de Niger, en de Zwarte Volta, die ontspringt in het noorden van Burkina Faso; het water stroomt vanuit het meer via de Akosombo Dam en de rivier de Volta naar zee.

Klimaat
Ghana ligt iets ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is warm en relatief droog aan de zuidoostkust (onder andere Accra) en vochtig in het zuidwesten. In het noorden is het heet en droog.

Steden
De hoofdstad is Accra, waar vroeger het Afrikaanse hoofdkantoor van de West-Indische Compagnie was. Voordat de Hollanders daar kwamen, hadden de Portugezen Elmina en Fort Sao Jorge gebouwd. Ook belangrijk is de havenstad Tema. Andere steden en plaatsen zijn Kumasi, dat meer landinwaarts ligt, Sekondi-Takoradi (Takoradi betekent tweede haven), Ho, Sunyani, Cape Coast en Tamale, in het noorden Asamankese en Koforidua, niet ver van Accra.

Voor uw zomervakantie op maat ga naar het portal voor al uw vakanties